piątek, 14 listopada 2014

Ciastka, ciasteczka .....

Witajcie jesiennie,

dzisiejszy post będzie "na słodko". Ponieważ po ostatnim poście pytałyście o przepisy na ciasteczka, podaję je na blogu, gdyż przed nami okres jesienny, przedświąteczny i świąteczny, a to dobry czas na drobne wypieki. 
Wcześniej wydawało mi się, że pieczenie ciastek to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie, kto by się w to bawił, gdy w sklepach taki wybór. Dopiero dzięki dzieciakom odkryłam, jaką to może sprawiać frajdę. Moi synowie chętnie uczestniczyli w takich pracach, często piekliśmy ciasteczka, bo po pierwsze, mogłam spędzić fajne popołudnie z chłopcami, a po drugie wiedziałam, że przynajmniej zjedzą zdrowe, domowe łakocie. Teraz starszaki już nie asystują w pieczeniu ciasteczek (za to chętnie je konsumują), za to Maksiu odkrył swoją nową pasję - stempelek do ciastek i foremki w kształcie zwierzaków, aut, domków, choinek, itp.                             
No to pieczemy ..... 

Kruche ciasteczka
 60 dag maki
40 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Dodać margarynę i posiekać nożem na drobne kawałki. Wbić jajka.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w filię spożywczą i odłożyć na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować i wycinać ciasteczka w dowolnych kształtach.
Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Super do kakao, mleka, gorącej czekolady ....

Ciasteczka czekoladowe
5 czubatych łyżek masła
6 łyżek cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Skórka starta z ½ pomarańczy (lub aromat pomarańczowy)


Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać jajko, mleko, oraz skórkę z pomarańczy. Wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao. Szybko zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temp 180° C.

Ciastka można polać lukrem.

Poniżej przepis na aromatyczne ciasteczka cynamonowe - moje ulubione. 
Mogą być fajną alternatywą dla pierniczków na choinkę  - cudownie pachną ....



Ciasteczka cynamonowe



50 dag mąki

2 jajka

20 dag zimnego masła

20 dag cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, jak kto lubi)

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka i piec  ok. 8-10 min  w temp. 180° C.

Dodatkowo polecam Wa książkę "CIASTKA I CIASTECZKA" Beaty Wożniak. 
Kupiłam ja jakiś czas temu w księgarni MATRAS i wypróbowałam wiele przepisów na muffinki, drobne ciasteczka, wafelki. Są naprawdę proste fajne. 
 
 




Fajnie, że kolejny weekend przed nami, znowu będzie więcej czasu dla rodziny.
 
Pozdrawiam Was serdecznie 
 Dorota :)

6 komentarzy:

  1. Dzięki bardzo - wypróbujemy
    Dzisiaj u mnie też ciasteczka :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Oj dawno już robiłam kruche ciasteczka,trzeba zakasać rękawy i do roboty ;p
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie :-))))))) Będę próbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak kochana!
    Wkrótce zacznie się okres wypiekania ciasteczek! Moje dzieciaki już się cieszą...
    Serdeczności......................

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam piec ciastka.Dziękuję!!!Wiesz za co:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Puk,puk :)) Dorotko,zaglądnij do mnie koniecznie :))

    OdpowiedzUsuń