Witam Was niedzielnie,
Chociaż okres wypieków świątecznych już minął, to tradycją naszej rodziny jest, że niemal na każdą niedzielę przygotowuję domowe ciasto. Nie przepadam za pieczeniem ciast, ale nie potrafię oprzeć się prośbom synów (i męża :)) o coś słodkiego na deser. Wolę już coś upiec, niż mieć świadomość, że będą zjadać niezdrowe „kupne” przekąski typu chipsy, paluszki, lub ciastka.
Wczoraj uległam błagalnym prośbom chłopców o ciasto o nazwie „Shrek”.
Może nie jest to najszybszy i najprostszy placek, ale fajnie wygląda i nieźle smakuje, szczególnie dzieciom, więc trud się opłaca.
Dzielę się z Wami przepisem.
CIASTO SHREK
Składniki:
Na ciasto: 6 jajek, ¾ szklanki cukru kryształu, 1 szklanka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem: 1 duży zielony napój Pysio, 2 budynie śmietankowe (każdy po 64 g), Delicje (24 szt.), 2 zielone galaretki, 1 galaretka żółta (cytrynowa), 1 bita śmietana Śnieżka.
Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodać cukier, ciągle ubijając, następnie dodać żółtka i ubić na puszystą masę, powoli wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę do pieczenia i upiec biszkopt (ok. 30-40 min w temp. 160°-180°C). Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki Pysia. Resztę soku zagotować i wlać rozpuszczone budynie. Gotować przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Wystudzić i rozsmarować na cieście. Na to ułożyć Delicje. Bitą śmietanę przyrządzić według opisu na opakowaniu. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Gdy zacznie tężec wlać do bitej śmietany i wyłożyć na Delicje. Na warstwę bitej śmietany wyłożyć 2 zielone tężejące galaretki, przyrządzone według przepisu na opakowaniu (ja daję nieco mniej wody). Ciasto najlepiej smakuje na drugo dzień schłodzone w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz