Witajcie jesiennie,
dzisiejszy post będzie "na słodko". Ponieważ po ostatnim poście pytałyście o przepisy na ciasteczka, podaję je na blogu, gdyż przed nami okres jesienny, przedświąteczny i świąteczny, a to dobry czas na drobne wypieki.
Wcześniej wydawało mi się, że pieczenie ciastek to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie, kto by się w to bawił, gdy w sklepach taki wybór. Dopiero dzięki dzieciakom odkryłam, jaką to może sprawiać frajdę. Moi synowie chętnie uczestniczyli w takich pracach, często piekliśmy ciasteczka, bo po pierwsze, mogłam spędzić fajne popołudnie z chłopcami, a po drugie wiedziałam, że przynajmniej zjedzą zdrowe, domowe łakocie. Teraz starszaki już nie asystują w pieczeniu ciasteczek (za to chętnie je konsumują), za to Maksiu odkrył swoją nową pasję - stempelek do ciastek i foremki w kształcie zwierzaków, aut, domków, choinek, itp.
No to pieczemy .....
Kruche
ciasteczka
60 dag maki
40 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i
proszkiem do pieczenia.
Dodać margarynę i posiekać nożem na drobne kawałki. Wbić
jajka.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w filię spożywczą i odłożyć
na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować i wycinać ciasteczka w
dowolnych kształtach.
Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Super do kakao, mleka, gorącej czekolady ....
Ciasteczka
czekoladowe
5 czubatych łyżek masła
6 łyżek cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Skórka starta z ½ pomarańczy (lub aromat pomarańczowy)
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać
jajko, mleko, oraz skórkę z pomarańczy. Wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z
kakao. Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm, lekko
podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec ok. 12 minut w temp 180° C.
Ciastka można polać lukrem.
Mogą być fajną alternatywą dla pierniczków na choinkę - cudownie pachną ....
Ciasteczka
cynamonowe
50 dag mąki
2 jajka
20 dag zimnego masła
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, jak kto lubi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie
ciasto. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka i piec ok. 8-10 min
w temp. 180° C.
Dodatkowo polecam Wa książkę "CIASTKA I CIASTECZKA" Beaty Wożniak.
Kupiłam ja jakiś czas temu w księgarni MATRAS i wypróbowałam wiele przepisów na muffinki, drobne ciasteczka, wafelki. Są naprawdę proste fajne.
Fajnie, że kolejny weekend przed nami, znowu będzie więcej czasu dla rodziny.
Pozdrawiam Was serdecznie
Dorota :)
Dzięki bardzo - wypróbujemy
OdpowiedzUsuńDzisiaj u mnie też ciasteczka :-)
Pozdrawiam
Mniam! Oj dawno już robiłam kruche ciasteczka,trzeba zakasać rękawy i do roboty ;p
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu!
Dzięki wielkie :-))))))) Będę próbować :-)
OdpowiedzUsuńO tak kochana!
OdpowiedzUsuńWkrótce zacznie się okres wypiekania ciasteczek! Moje dzieciaki już się cieszą...
Serdeczności......................
Uwielbiam piec ciastka.Dziękuję!!!Wiesz za co:)
OdpowiedzUsuńPuk,puk :)) Dorotko,zaglądnij do mnie koniecznie :))
OdpowiedzUsuń